Valea Doftanei

Fauna
Aici traiesc vietuitoarele intalnite de regula in Carpati, exemplare apreciate in expozitii internationale de specialitate. In padurea de munte isi duc traiul cerbi si caprioare, adevarate podoabe ale plaiuri lor norddoftanene. Dominand padurile prin marimea si puterea sa, traieste aici ursul brun care se hraneste cu fructe, miere, dar este si carnivor, producand pagube in randul vitelor mari si mici de pe pasunile comunei. In desisurile padurilor, la departare de asezarile umane traiesc lupul, mistretul, jderul, vulpea, veverita, castorul si vidra.

Pasarile salbatice ce traiesc pe teritoriul comunei sunt de o mare varietate. Ciocanitoarea este des intalnita "in actiune" de-a lungul tulpinilor arborilor. Dintre cantatoarele apreciate aici traieste ciocarlia usor de recunoscut prin trilurile ei avantate, in zorii zilelor luminoase de vara. Cocosul de munte prefera padurile de molid din zona.

Dintre reptile sunt de mentionat vipera si soparla de munte si broasca bruna de munte. Din categoria pasarilor rapitoare este de mentionat bufnita. In golurile alpine se intalneste vulturul, mierla de piatra, cinteza. Prepelita, vrabia, pitigoiul populeaza de asemenea livezile si padurile comunei.

Din fauna ihtiologica semnalam prezenta pestilor specifici apelor de munte, in bazinul Doftanei traieste pastravul alaturi de speciile de pesti ce se adapteaza atat apelor de munte, cat si lacului artificial de la Paltinu.